Politik

En blogg för en butik är nog inte rätt forum för politiska (dock ej partipolitiska) utspel. Men verkligheten som egen företagare gör att man på många plan stöter på politikers verklighetsfrånvända regler och myndighetspersoners stelbenta tolkning av de samma.

Många har frågat oss om vi inte kan sälja bröd, smörgåsar och annat gott. Vi vill inget hellre men reglerna är sådana att det är omöjligt. Det är knappt att vi får sälja det vi gör.

Enligt lagstiftarna och deras tillämpare är nämligen all hantering av något ätbart livsfarligt och kräver både bygglov(!) och andra tillstånd från Livsmedelsverket.  Det kan väl inte vara så svårt att få? Jo! Till att börja med är det tydligen livsfarligt att dricka vatten ur enskild brunn. Att de flesta i Roslagen gör det och mår utmärkt är oviktigt. Det räcker inte med ett test för att se att vattnet är tjänligt. Det krävs så många tester så handläggaren på kommunen menade att det var bättre att köpa vatten på flaska! Så mycket för närproduktion och miljöhänseende. Alternativ två är att installera kommunalt vatten. Vem som helst kan förstå att det är en kostnad som aldrig bär sig.

Detta är bara ett av alla, enligt mig, bisarra regler som vi har i Sverige.

En annan är att bönder inte får sälja sin egen mjölk från gården.  Att jag inte kan sälja ägg från mina höns på Linneladan. Ja, med tanke på hur farligt allt är kan man undra hur människor har överlevt i alla generationer. Att det är nu när vi har detta rigorösa regler som samhället har drabbats av diverse allergier. Och att dessa inte finns i många andra samhällen får i alla fall mig att tycka att vi är på väg åt h….